tirsdag den 31. januar 2017

Borneo dag 27 + 28 Kota Kinabalu - Kudat.

Dag 27 + 28 Kota Kinabalu - Kudat.

Bussen kørte præcis kl 8.20 og vi tog hul på en tre timers tur. Den første times tid kendt vi vejen fra vores tur op til Mantanani. Her efter var det ukendt land, der skulle indtages. Der var dog ikke andet en palmeolie palmer, som sædvanligt ;-( Efter pausen var der almindelig afsætning, efterhånden som vi nærmede os Kudat. Vel fremme i Kudat var det bare at tage en taxi tilbage til hotellet, men ak. De rød/hvide taxier, som det flød med på gadehjørnerne i KK, var pist væk og fandtes ikke. Det lykkedes dog at ringe til en taxavognmand, der ville sende sin kone, da han selv var optaget.
Efter en rasletur i en 35 år gammel Toyota Corolla, kørte vi op foran Kudat Golf & Marine Resort. Fik et dejligt værelse mod havet og indtog aftensmaden i restauranten. Poolen blev også lige frekventeret i konkurrence med et utal af kinesere. De fleste drog dog videre, så dagen i dag (i morgen) har været rimelig rolig.
Så joe, der er gået charterferie i de sidste dage. Dog skal vi lige op og se nordspidsen af Borneo og se de to have, Zuluhavet og det sydkinesiskehav, møde hinanden.

søndag den 29. januar 2017

Borneo dag 26. Kota Kinabalu.

Borneo dag 26. Kota Kinabalu.
Ville have været ud på øen igen, men det var gråvejr. Slentrede lidt rundt i byen og røg ind i et kinesisk marked, bare to gader herfra. Der var alt mellem himmel og jord inklusiv hundehvalpe, hamstere og pindsvin. Gik hjem og tog en morfar og så igen i byen. Denne gang fandt vi et frugtmarked. Der var durianfrugter i stort udvalg og de måtte naturligvis smages. Nu stinker durian værre end jeg ved ikke hvad, når de er hele. Men når de bliver flækket og frugterne bliver taget ud, smager de udmærket. Endnu et tjek på Hannes "rejse to do" liste.
Tørstige og lidt trætte, af at lave ingenting, fandt vi restaurant Upperstar. Som navnet antyder ligger den på første sal og giver et fint view over gaden. Lige neden under holdt to BMW GS -de sidste nye modeller! Snakkede lidt med ejerne. De var samlet i Thailand og kostede ca.200K her ude, hvilket er en fair pris for en adventure model.
Menukortet på Upperstar så rigtigt godt ud, så det bliver nok der vi om lidt indtager vores aftensmad.
Vi har flere gange oplevet at ting på menukortet ikke kan fås, og det er også på de lidt finere steder. Det skal man nok bare vænne sig til. Senest i dag til frokost var der ikke flere pommesfrites, så vi fik chips til nogle dejlige tacoskaller med fisk og noget kålhalløjsa. I morgen går turen op til Kudat med bus. Vi tjekkede afgangstid og pris i formiddag, så det er lidt tidligt op i morgen og afsted på en tre timers bustur.

lørdag den 28. januar 2017

Borneo dag 25. Kota Kinabalu.

Borneo dag 25. Kota Kinabalu.
Vi havde ikke rigtigt nogle planer for i dag. Så efter morgenmaden blev vi enige om at tage ude på en af øerne og sole os, nu da byen var lukket ned på grund af det dér kinesiske nytår. Vi blev selvfølgelig straks prajet af en krejler som tilbød sejltur til 23Myr pr. næse. En kæmpe forskel fra første gang vi var på øtur. Da gav vi 250MYR.  Der var fyldt godt op på stranden, især af kinesere. De er nu til stor morskab for os vesteuropæere, med deres selfiestænger, og både redningsvest OG badering, når de skal snorkle. Vi skulle hentes kl 4, men det skulle ALLE de andre også, så der var trængsel på jettyen. Vi havde desværre ikke liiige lagt mærke til hvilken båd vi ankom med, så vi var lidt på herrens mark, da der lå ca 20 både omkring jettyen. Vi fandt dog nogle af dem som vi ankom med og de havde ringet efter vores skipper ;-)
Tilbage på molen var der ved at blive linet op til nightfishmarket og det så BARE lækkert ud. Fisk i alle størrelser, rejer i udvalg og ditto blæksprutter. Alt frisk, og lige hevet op af havet og lagt på is. Der var slet ingen diskussion om hvor vi skulle spise.
Øl, bad og andet tøj og så retur til fiskemarkedet. Vi fik de lækreste kæmperejer, stegt i hvidløg og ingefær. Tror vi gentager turen i morgen inden turen går op til Kudat på mandag

fredag den 27. januar 2017

Borneo dag 24. Tawau - Kota Kinabalu.

Borneo dag 24. Tawau - Kotal kinabalu.

Den lille ATR turboprop gik til tiden, præcis kl. 10.20. Turen tog en lille time og vi nød udsigten over junglen, floderne og de evindelige oliepalmeplantager. Tilbage i KK har vi indlogeret os på Borneo Backpacker, der ligger centralt og er rent, pænt og billigt. Dog er der bad og toilet på gangen, men det er ok.
Vores plan var at aflægge turistkontoret et besøg, for at høre om nytårsfesten henne på det lokale stadion og undersøge busforbindelserne op nord på.
De oplyste at festen på stadion var i går ;-( Vi var ellers blevet fortalt at den skulle være i morgen og at byen ville være på den anden ende. Ingen af delene passede. Alt er ved at lukke ned, byen er næsten mennesketom og de åbner først en gang i næste uge. SÅ meget for det kinesiske nytår.              
Vi har booket et ophold oppe nordpå i Kudat, på Kudat Golf and Marine Resort. For ligesom at runde turen af med lidt "charterferie" og se nordspidsen af øen.
Vi tager nok busser derop. Det er en 3 timers tur, så det er absolut overkommeligt, men vi skal tidligt op. Bussen går 7.30 AM ;-0
Vi er desværre ikke i KK når Rikke og Martin lander her, den 1. Februar. Men det er også vores opfattelse at de har lidt travlt, når de kun har 2 uger herude, så det må blive en anden gang ;-( hvis ikke vi kan mødes omkring Kudat. Godt vi har internettet.

Borneo dag 23. Tawau.

Borneo dag 23. Tawau.
I dag har vi lavet absolut ingenting. Slentret rundt i byen og hentet vasketøj. Drukket kaffe på KFC og gæstet vores kinesiske spisested i bydelen Sabindo.
I aftes bestilte vi rejer i flere variationer. De var rigtig gode. Her til aften bestilte vi hvidløgs spinat, panerede rejer i bechamel sauce og kylling stegt på gammeldags maner. For h...... hvor det smagte godt. Især rejerne!
Det er ved at være op over med det kinesiske nytår og det kunne mærkes på travlheden i restauranten. Det summede som en hvepserede, og der var fyldt med mennesker til bristepunktet. Men personalet havde tjek på det hele, og vores mad blev serveret hurtigt. Når kineserne fejer nytår, samles familien dagen før til en festmiddag. Det var nok det vi løb ind i hertil aften. Mange familier samledes om et godt måltid, og det var tydeligt at mange ikke havde set hinanden i lang tid.
Vi har nu været i Malaysia i over 3 uger, og det på tide at komme med nogle ups and downs.
Ups: flinke mennesker. God infrastruktur. Faste priser på taxature. Billigt streetfood og man får ikke dårlig mave. Gode hoteller til billige penge.

Downs:  De er ikke særlige gode til engelsk. Der serveres ikke Alhohol alle steder (det er et muslimsk land) Der bor mange kinesere her og der er rigtigt mange kinesiske turister (hellere kinesere end russere!) I den region vi rejser i, har der været kidnapninger (ikke at det bekymre os, men alligevel). Vi færdes frit på gaden, og bliver ofte spurgt, hvor vi kommer fra. Når vi så spørger om de kender Danmark, så svarer de alle i kor -Badminton <3 dejlig vi er kendt for en sport ;-)

onsdag den 25. januar 2017

Borneo dag 22. Tawau Cacaoplantage.

Borneo dag 22. Tawau Cacaoplantage.
På vores hotel er der reklamer for cacaoproduktion over alt. Vi lod os rive med af reklamerne og bestilte i aftes en tur ud til cacaoplantagen.
Vi blev hentet kl 9 i morges i en 4hjulstrækker og kørte godt en time, til asfalten holdt op. Så gik det ellers over stok og sten (særligt sten) de sidste kilometer op til plantagen. Vi startede ud med at besigtige de lokale vandfald. En længere ekspedition op og ned af intermistiske trapper, kun udstyret med en stok til at støtte sig med. Jo de var flotte og enestående, men for pokker, hvor kan man svede på en sådan tur.
Vi kørte lidt rundt på den 2000 acres stor ejendom, der (selvfølgelig) også dyrker palmeolie. Vi blev meget klogere på palmeolieproduktionen. Vi troede at det var kokospalmer der leverede olien, men det er det ikke! Det er en helt anden palme. Oliepalmen sætter nogle store klaser af frugter, som olien bliver udvundet af.
Tilbage på farmen var frokosten tilberedt og der var dækket fint op til os, i gæstehuset. Der var alt, hvad hjertet kunne begære - med chokolade! Bananforårsruller med chokolade. Indbagte rejer med chokolade. Chokolade nudler. Næsten en pervers tilgang til chokolade, med det smagte jo godt ;-)
Under frokosten talte vi med vores guide, Yao om de kidnapninger, som UM advarer imod. Han fortalte at det ikke er mere end to måneder siden de sidste fandt sted, og før det yderligere fire måneder tilbage. Normalt er det philippinske pirater der står bag, og de har indtil nu, kun kidnappet turister og udlændinge. Men de sidste 2 gange er det gået ud over lokale søfolk og uden at der er krævet løsepenge. Piraterne holder til en halvtimes sejlads fra turistøen Pom Pom og Det er også dér de fleste kidnapninger har fundet sted.
Tilbage på hotellet er det tid til en lur, før vi skal ud og spise i aften.

tirsdag den 24. januar 2017

Borneo dag 21. Tawau.

Borneo dag 21. Tawau.
Vi havde ikke noget på programmet i dag, så vi slentrede en tur i byen. Vi kom forbi det lokale markede og fik handlet lidt peber. Vi er trods alt derude, hvor peberet gror. Det bliver spændende at smage det, når vi kommer hjem. Lige over for lå fiskemarkedet. Der lå alle mine venner fra de sidste dages dykketure. Man kunne bla. Købe tun til latterlige 12Myr pr. Kilo (Ca kr. 19,-) og så kunne man selv vælge tykkelsen på bøfferne. Efter indtagelse af en cola, en klipning og barbering kikkede vi efter vores hotel, men det var ikke lige sådan at finde. Vi gik og gik, men intet hotel. Overvejede på et tidspunkt at praje en taxi, men det ville være lidt flovt, hvis hotellet lå lige om hjørnet. Så det droppede vi. Traskede videre og fandt omsider hotellet i udkanten af byen. (Vi ankom i aftes i mørke)
Da det blev aftensmadstid ville vi gå i byen og spise, men det regnede så vi blev på hotellet og spiste.
Se det er ikke sådan liiiige at få bestilt noget at spise, når servitricer ikke er så god til engelsk. Vi startede med at bestille limejuice til Hanne og en øl til mig. Det kunne så ikke lade sige gøre at få en øl! Efter som jeg fik øl til maden dagen før, protesterede jeg højlydt. Så højt at en ansat der sad bag os, tilbød at undersøge miseren. Men ak. Det kunne ikke lade sig gøre -hotellet havde mistet licensen til at udskænke. Pokkers ærgerligt. Da servitricen igen kom for at spørge til vores valg af drikkevarer, bad jeg om rødvin. Det kunne sjovt nok godt lade sig gøre. Til 150Myr pr. Flaske. Jeg bad om et glas og igen igen skulle der spørges hos en overordnet. Det hele endte med at vi fik serveret 2 glas rødvin og en limejuice. Vi havde samtidig bestilt 2x grillet lammekoteletter. Efter ca. 15 min kom Hannes, men ingen til mig. Fat i det ubehjælpsomme kvindemenneske igen og endelig fes den ind, med da var det for sent at spise sammen. Nu er det jo ikke skidt for noget, uden det er godt for noget andet. Rødvinen fik lov at stå så den kom op på stuetemperatur -den var nemlig taget lige ud af køleskabet. Og den var ikke så ringe endda ;-) Nok turens dyreste og mest underholdende måltid på turen. (107Myr = kr. 167,-)

mandag den 23. januar 2017

Borneo Dag 20. Mabul - Tawau.

Borneo dag 20. Mabul - Tawau
Wauu Wauu Wauu for nogle dyk ved Sipadan. Fire styk top dollar, Spitzen klasse dyk.
Vi dumpede lige ned i hovedet på en hammerhaj, på det første dyk, på Baracuda Reef. Allerede dér var dagen reddet. Men det fortsatte. Lidt længere henne af revet stod en stor stime -etellerandet fisk, som vi snart var omringet af. På de næste dyk var der masser af skildpadder i alle størrelser og arter. Revhajer lå ligeledes og flød på hvert en koral. Dagen sluttede i et større trafikuheld. Lige midt i det hele havde en kæmper flok baracudaer besluttet sig for at etablere en rundkørsel. Vi lå længe og ventede på at komme videre, men det lykkedes ikke. Men pyt udsigten var rigtig god og vi kom helt tæt på, uden de tog notits af noget som helst. Sipadan er en ubeboet ø. Dog er der udstationeret nogle soldater til at holde øje med os og øen. De 120 dykkelicenser, der er til rådighed om dagen, bliver slet ikke brugt. Nogle resorts har slet ikke solgt deres kvote, den går tabt. Det gør nu heller ikke noget, da der nemt kan blive overbefolket af dykkere på en så lille ø. Hjemme på jettyen var det lige tid til at skifte båd. Og så gik turen tilbage til Semporna. Den bestilte taxa ventede på os og kørte de 2 timer ned til Tawau, hvor vi har over nattet på et kinesisk hotel. Det er jo snart kinesisk nytår, og skal da lige love for at de tog forskud på løjerne da vi skulle bestille aftensmad. Vi måtte, helt bogstaveligt, råbe af tjeneren, for at bestille -Så højt trommede de i lokalet ved siden af. I morgen skal der  reconoceres og det lader til at de dyrker kakaobønner her i området, så det skal da udforskes. 

søndag den 22. januar 2017

Borneo dag 19. Mabul. Halvvejs.

 Borneo dag 19. Mabul halvvejs.
Så blev man da lige afbrudt midt i aftensmaden. En fødsel var gået i gang og vi blev alle inviteret til at blive gudforældre til de 68 nye skabninger i denne verden. I Scuba Junkies turtel hatchery var en rede ved at klække, og da vi nåede der ned, var de allerede samlet i en balje og vi kunne gå de få meter ned på stranden og slippe dem fri. De havde godt nok travlt, de små, med at komme ud i vandet og i sikkerhed. Det hele var overstået på ganske få minutter. Der går 25 år før man kan gøre sig forhåbninger om at se bare en enkelt af dem igen. Den vender tilbage til den strand, hvor de er født, men der går 25 år ;-) og det er kun een ud af ettusinde der overlever de første 25 år.
Dagens dykning bød på en stor flok barracudaer, flere krokodillefisk, coralfisk og en helmetcrab. Igen i dag var sigtbarheden begrænset, håber den er markant bedre i morgen på Sipadan.
Ellers har vi lagt planer for den nærmeste fremtid. Vi tager i morgen eftermiddag til Semporna med båden og tager en taxi til Tawau, hvor vi har booket et hotel i 4 dage. Der er en bjergpark som skal undersøges nærmere. Derefter flyver vi tilbage til KK og fejrer kinesisk nytår, hvor efter vi nok tager den sidste del af ferien oppe nord på ved Kudat. 

lørdag den 21. januar 2017

Borneo dag 18. Mabul

Borneo dag 18 Mabul.
Jeg har over en uge været plaget af podagra og været meget plaget, med begrænset mobilitet. I går var den helt slem og foden hævede og var rød. Så er det godt man har et lille rejseapotek med. Fandt nogle penicillin piller og tog et par stykker, og vupti, her til morgen var hævelsen næsten væk. Nu resterer kun nogle dage mere med penicillin, så skulle jeg være helt fit igen ;-)
Dagens dykning var af lidt blandet karakter. Første dyk var på et ok plateau. Ikke de store oplevelser. Næste dyk var på et "artificial reef". Denne gang nogle sænkede huse, men der var dårlig sigtbarhed. Vi så dog en stor cuttlefish, der skiftede farve efter omgivelserne. Sidste dyk var på "Ell Garden" og det var et meget fint dyk. Så flere fine stegeål og en masse fine fisk. Især de små har min interesse. Jeg kunne sidde dernede i timevis og kikke på dem.
Hanne har solet og "exploret" og kikket efter nye opholds muligheder. Vi har ingen planer pt., men vil måske finde et sted nær Semporna, inden vi måske tager til kinesisk nytår i Kota Kinabalu.

Borneo dag 17 Semporna - Mabul.

Borneo dag 17. Mabul.
Turen her ud gik fint, vi sejlede på "shallow water" så ingen skumsprøjt. Straks vi ankom på "jettyen" var der udlevering af grej. Hanne måtte selv finde ind til resortet, mens jeg straks tog på dykning. Lige på og hårdt gik det til Lobster Wall og et meget fint dyk. Derefter dyk på olieplatformen, som ligger lige ud for vores resort og ødelægger udsigten. Den er bygget om til "resort" men jeg ved ikke liiige hvor meget charme der ved at bo på en sådan. Efter frokost var vi igen oppe på nordspidsen af øen, for dagens sidste dyk. Der var meget fint småt "marinelife" og en enkelt skilpaddesuppe der tog sig en lur. Jeg kunne ikke rigtigt forstå at der var 13dyk i pakken, men forklaringen er at det kun er Sipadan der er omfattet af 120 dykkere reglen. Dykningen her på Mabul er fri og ubegrænset ;-)
Vores resort ligger lige på stranden og vi har fået et meget fint værelse med AC og bad. Det er skønt at sidde her på verandaen og skrive dagens indlæg mens de sidste dykkere kommer retur, storsmilende efter dagens fantastiske oplevelser. I morgen står den på 4 dyk og det bliver nok hårdt, men pyt, når bare der bliver sat noget ind på oplevelseskontoen ;-))))) Og især Hanne sætter ind i store bundter, hvilket er utroligt dejligt <3

Borneo dag 16 KK- Semporna

Borneo dag 16. Kota Kinabalu - Semporna.
Så gik turen igen øst på. Denne gang med Malaysia Airlines. De har nemlig 30 kg gratis bagage og en meget bedre service end Air Asia. Blev hentet i lufthavnen af en taxi og kørt de omkring 90 km, for lige så mange MYR, til Semporna. Så det var en billig tur. Tjekkede ind hos Scuba Junkie og gik over vejen til deres Dive Lodge. Fik et fint værelse, for en enkelt nat. I morgen går det nemlig til Mulau for dykning. Vi har forhørt os lidt rundt omkring angående sikkerheden og fået fortalt at det er en gammel konflikt med philippinerne omkring noget land, der har udløst sporadiske kidnapninger og kampe med politiet. Dog har regeringen udkommanderet 1400 mand til at passe på turisterne, og de skulle også være talstærkt repræsenteret på Mulau.
Vi spiste i aften på en kinesisk fortovsrestaurant. Garlic Butter Chicken med ris 23MYR = kr. 36,- FOR TO !! så det kan gøres meget billigt. Straks vi havde bænket os kom der the og citronlemonade på bordet og det rakte til måltidet. Jeg tror ikke jeg har rejst nogen steder, hvor jeg har fået så meget velsmagende mad.

onsdag den 18. januar 2017

Borneo dag 15. Kota Kinabalu Damptog

Borneo Dag 15. Kota Kinabalu.
Vi kom ud af kassen i god tid, selv om det er svært at forlade det dejlige værelse på Sixty3. Fandt en taxa henne på hjørnet og kørte ud til stationen. Vi skulle nemlig ud og køre tog. Damptog forstås. Rigtigt gammelt damptog fra Vulcan i England, bygget 1886. Skuffelsen var stor da der holdt 5 vogne og en skinnebusligende ting forrest. Spurgte til trækkraftenheden og fik at vide at det bare var powerenheden og at damperen kom senere. De fine istandsatte vogne fra Kawasaki var bygget i 1995, MEN tilbageført til en cirka årgang 1900. Så tingene passede sammen. Damplokomotivet dukkede op ca. en halv time før afgang kl 10. Der blev koblet til vognene med centralkobling, men der var hverken bremse eller fødeledning, så det var nemt. Hele banen på 38,5 km var nyistandsat så det var en fornøjelse at trille ud af stationen i adstadigt tempo. Turen var med fuld forplejning, så vi startede ud med morgenmad bestående af honningristet toast. Det passe fint at morgenmaden var indtaget ved første stop. For de videbegærlige var der rundvisning i det lokale budistiske tempel, der lå vis a vis stationen. Jeg nøjedes dog med at får lidt kollegial snak med føreren. Der blev fyret med træ og ind i mellem fik den også lige en bunke gamle sveller. Det lugtede lidt, men brændte særdeles godt. Fremme ved endestationen blev der løbet omkring, efter en tur på en helt ny drejeskive. Jeg tænkte at der må virkelig være investeret mange penge, bare for at køre turen to gange om ugen. Men der var også almindelig drift på banen, i form at nye tog, bygget i Japan. Vi sad i 2. Vogn efter lokomotivet og undrede os over at bommene ved overkørslerne, var på vej op, når vi kørte forbi. Men det gjorde de. De fleste af dem havde også længere op til lodret end vi kender det fra dk, for de hang helt nede på jorden.
På tilbageturen blev der serveret frokost af det altid flinke, service mindede og smilende personale, i fine uniformer og med tropehatte. Man kunne næsten føle sig som koloniherre i slutningen af 1800 tallet. Tilbage i byen kikkede vi lidt misundeligt efter de andre gæster, der alle blev hentet i deres resorts busser. Glæden var dog stor da vores taxi fra om formiddagen holdt og ventede på os. Dejligt med sådanne mennesker. Taxaen satte os af ved Scuba Junkies butik, for vi skulle liiiige høre hvad det måske kunne løbe op i, hvis vi måske dristede os til at tage et smut over til Sipadan og dykke. Det var nu ikke så galt endda, så vi købte en pakke på 4 dage med ialt 13 dyk, hvoraf de 3 sidste er på smørhullet Sipadan barrier reef. Det bliver spændende ;-)))
Men hvordan kommer man derover? Man køber en flybillet til Tawau. Aftalte med Scuba junkie at vi lige kom forbi og betalt når vi havde bestilt en flybillet. Det havde vi så to timer til. Hjem på hotellet. Gang i ipaden og så startede problemerne. Dårlige og langsomme netforbindelser gjorde oplevelsen nervepirrende og til sidst opgav vi. Hanne giver ikke så let op som jeg, så gik over til Scuba Junkie og så måtte de hjælpe. Men nej det ville de ikke. Tilbage på hotellet trådte de søde receptionspiger til og tilbød at låne en pc med hurtig forbindelse -Og det hjalp. Viptivupti var der billetter i mailboksen og Hanne måtte derefter lige gå over i butikken og betale de godt 6K for turen. Så i morgen kl 13.10 flyver vi med Malaysia Airlines til Tawau og dykker ;-)

tirsdag den 17. januar 2017

Borneo dag 14. Mantanani Islands - Kota Kinabalu

Borneo dag 14. Mantanani Island - Kota Kinabalu.
Så var det tid til at tage afsked med den skønne ø Mantanani. Vi har haft 5 skønne dage til meget billige penge. Turkisblåt vand, god og billig mad og solnedgange der siger spar to ;-)
Politiet kom forbi hver dag og talte os. De frygter stadig bortførelser, som dem for år tilbage i Sandakan området. De var nu meget hyggelige og stillede gerne op til fotosession med deres M-etellerandet geværer.
Turen tilbage til fastlandet tog 1,5 time med fuld skrald på de 2x150hk Mercury. Det bumpede noget og da vi kom ud midt i strædet, tog den godt nok nogle gevaldige hop, og vi blev alle mere eller mindre våde.
Vi tog igen ind på Sixty3 og fik det samme store og lækre værelse, som første gang vi var her. Om lidt går det i byen for aftensmad og i morgen venter damplokomotivet ;-)
Jeg var forbi Scuba Junkie tidligere i dag, men butikken var fyldt med kunder, så det må vente til i morgen, at få klarhed over mulighederne for at dykke ved Sipadan.

mandag den 16. januar 2017

Borneo dag 13 Mari Mari, Mantanani Islands

Dag 13 Mari Mari, Mantanani Island.
I dag har vi lavet det samme som i går og i forgårds; ingenting.
Det mest ophidsende var, da vi sad i restauranten og drak eftermiddags the, kom en tyrekalv ind. En af de lokale forsøgte at genne den ud, men det lykkedes ikke. Så skulle undertegnede prøve at genne den ud, med det resultat at den bare lagde sig ned, midt i restauranten. Til stor morskab for de andre gæster og det lokale politi, der var på deres eftermiddagsrundering.

I morgen er det slut på bountylivet og tilbage til storbyen. Onsdag står den på damptog, og det glæder jeg mig lidt til (lidt jernbanetosse er men vel efter 33 år) Der går rygter om at det ikke er hvergang den når helt hjem på damp, så passagerne må fragtes med taxi det sidste stykke. Jo jo de har også set lyset herude.
Inde i KK så jeg et skilt i vinduet hos en dykkeforretning; Sipadan licens for sale. Det skal undersøges nærmere i morgen, eller onsdag. Så får I lige en melding M&R. Det kunne evt. være når I kommer ned af bjerget 5 6 7 8 feb
Vi er løbet fra vores rejseaddapter på hotel Sixty3, så vi måtte ud på lånemarkedet i aftes. Der bor to kinesere her og de er gode at låne af. De har simpelthen ALT i gadgets ;-) nok en fordom om kinesere ;-) 

søndag den 15. januar 2017

Borneo dag 12 Mari Mari, Mantanani Island.

Dag 12 Mari Mari Mantanani Island
I dag stod der dykning på programmet. Kun divemaster, en lokal og mig. Turen gik til Jack Sparrows Reef, så ud fra navnet lovede det godt. Det tog under 3 min for de to gange 85 hk at fragte os der ud. Selve dykket var et gennemsnitsdyk, med de fisk der efterhånden skal være. Højdepunktet var dog da vi dumpede lige ned i hovedet på tre skildpadder.
Ellers har det været stegende hedt i dag. Ikke en vind har rørt sig, og havet har været som nystrøget. Luftfugtigheden er nok tæt på de 100, så man tørrer ikke rigtigt.
Hvad kan så hjælpe lidt på en ellers uudholdelig situation ? Rigtigt gættet - En kold pilsner. Joeee øl har de, men det er ikke rigtigt koldt, så det kan være lige meget. Hvad ellers hjælper? Jo en iskold cola. Meeen de er på 3. dag udsolgt ;-(
Hanne har været ude at udforske og mødt de lokale. Hun har en rigtig god rejsekammerat, nemlig nysgerrigheden. For pokker, hvor har hun suget til sig og oplever rigtig mange ting, hver dag. I dag var det de lokale i landsbyen der blev "Exploret" ;-)

lørdag den 14. januar 2017

Borneo dag 11 Mari Mari, Mantanani

Dag 11 Mari Mari.

Fordommene om kinesere er nok mange, men når de bliver sande er det vel ikke helt forkert. Vi skulle i dag på snorkle tur sammen med et hold kinesere. De ankom i formiddags og antallet af selfiestænger er lig med antallet af kinesere. To af dem har ikke været ude af restauranten, men siddet og fedtet med deres mobilos hele dagen. Da de kinesiske piger var tilbage efter den første snorkle tur spiste de højlydt frokost. Efter denne skulle de smukseres inden anden snorkeltur. Der blev pudret, smurt og børstet til den helt store guldmedalje, alt sammen til ingen verdens nytte, for vandet ventede igen lige om hjørnet. Vi tog med dem ud, og  da vi skulle i vandet måtte nogle af dem have både redningsvest og redningskrans med ud, selv om der kun var 3-4m dybt.
Nok om kinesere. Ud over at snorkle har vi lavet absolut ingenting i dag. Vi afleverede vasketøj i aftes, så det kunne blive vasket mens der var strøm. Vi har kun strøm mellem 18.30 og 06 men det er fint nok. Jeg halter lidt da jeg har raget mig et anfald af podagra til. Hvis det ikke er bedre i morgen må jeg tage lidt smertestillende inden jeg skal dykke.
Til almindelig forbrugeroplysning er Malaysia billigt som rejseland. Dog er der et par begrænsninger i udfoldelsen af "vestlig turisme"
70% af befolkningen er muslimer. Ca. 15% er katolikker og resten fordeler sig på hinduer, budister og taoister. Derfor er alkohol ret dyrt og dårligt. Øllet koster mellem 8myr i supermarkedet til 30myr hos Uncle Tan og på hoteller. Dog i voksne størrelser ca. 65 cl. Til sammenligning koster en cola 1,5myr. Stærkeste "spiritus", i supermarkedets særlige hjørne, holder 27-28% så det forklarer hvorfor vi fik en tynd sjus hver på hotellet i Sandakan.
Jeg har læst i "Lying Planet" at de får ca. 600mm regn i Kuching, mod ca. 200mm her oppe nordpå. Så mon ikke det var  klogt at blive her, hvor solen skinner.

Borneo dag 10 KK - Mari Mari (Mantanani)

Dag 10 Kota Kinabalu - Mari Mari islands.
Efter en god nats søvn i et dejligt værelse på hotel Sixty3 gik vi de få hundrede meter over til hjørnet, hvor vi skulle samles op. Præcis 7.15 kom en guide og samlede os op. Kørte en halvanden times tid og så ombord i en hurtigbåd (2x250 hk) og så gik det ellers stærkt med at kommer over til paradisøerne. Vi skiftede til en mindre båd, da den store ikke kunne gå helt ind til vores strand. Vi har fået Chalet no 11, mindre end 10 meter fra stranden. Jeg kan kun beskrive det som; FEDT FEDT FEDT.
Derhjemme har det været fremme i pressen at verdenshavene flyder med plastic. Det skal nok passe, for på vejen herud kunne vi hele tiden se plasticflasker og andet affald af plastic flyde rund i vandet. Sørgelig men sandt.

torsdag den 12. januar 2017

Borneo dag 09.

Dag 9 Sandakan - Kota Kinabalu.
Aftensmaden i går blev indtaget på havnefronten i Sandakan. Hvidløgsstegte kæmperejer med citrongræs. For dælen hvor det smagte, Vi valgte at flyve tilbage til KK, så vi bookede et par billetter til airasia. Så gik hele dagen da ikke i en bus, men i en lufthavn. Flyveturen var ganske flot, da vi kun kom op i 20K fod. Floderne bugtede sig under os i en smukt mønster. Det er lavsæson, så det er let at booke både flybilletter og hoteller kort tid i forvejen. Vi sidder nu på Hotel Sixty3 på et kæmpeværelse til 228RM = kr. 360,- som vi ikke havde booket i forvejen, og det bliver nok planen fremover, at bare møde op og spørge efter et værelse.
I morgen tidlig går turen til Mari Mari og så skal der slappes af og dykkes.

tirsdag den 10. januar 2017

Borneo dag 08.

Dag 8 Uncle Tan - Sandakan.
Turen ned af floden tog en lille time. Vandstanden i floden er faldet mere end en meter siden vi ankom i forgårds, så det går rimeligt stærkt. De morgenfriske var igen ude på eventyr og så denne gang krokodiller. Vi har ikke set dem de andre dage, fordi vandstanden var for høj til at de kunne ligge på bredden og sole sig.
Vi nød sejlturen tilbage til Pengkalan og kørte den sidste time tilbage til Uncle Tan.
Fik den sidste frokost hos U.T. Og kørte med australierne til Sandakan, hvor vi har fået et dejligt værelse på 7. Etage på hotel Sabah. Vi trængte også til et bad efter 3 døgn uden. Vandet hos U.T. Blev nemlig pumpet op fra den mudrede flod, så vi afstod at bade. Det betød jo ikke det store; Hvem skulle vi dog møde out in nowhere.
Det lykkedes da også lige at smide min mobilos væk. Den faldt ud af rygsækken, da vi stod ud af taxaen ved hotellet.
Gode dyr var rådne. Australierne mente at vide, at U.T. Kendte chaufføreren. Så vi ringede da LIGEEE for at høre om det nu var rigtig. Sørme jo, og efter 10-15 min dukkede den op igen. 

Borneo dag 07

Dag 7 Uncle Tan.
Blev vækket 5.30 igen ud på floden for at se regnskoven vågne. Regnskoven her er rigtig regnskov og ikke "bare" jungle" Variationen er enorm og er præget mange høje træer. De høje træer er livsvigtige for især aberne. Vi kom lidt sent afsted. Det var blevet lyst og alle aberne var i gang med morgenmaden. Mange af aberne lever tæt på floden så de var nemme at spotte. Vi så bla. Næseaber. Hos dem er det kun hannen der har den karakteristiske lange næse. Et andet karakteristisk træk er at dilleren står lige op i luften 24/7. Ingen viagra til dem. Dagen gik med at slappe af og indhente noget af søvnmangelen fra sidste nat. Hen under aften tog vi igen båden og sejlede op af floden. Aberne var nu ved at indtage dagens sidste frugter og finde et godt sted for natten. I skumringen kom hundredvis af flagermus flyvende, helt lydløst, ude fra sumpene. Et betagende syn at se så mange, kæmpestore "bats" De er dog ganske ufarlige, da de kun spiser frugter. Hjemme igen til aftensmad og et slag yatzy inden Hanne tog på natvandring i junglen og så rotter, frøer og en masse edderkopper, som har en helt anden størrelse en vi er vandt til. Vi har kortet vores ophold, her i junglen, til 3 dage, så vi tager et smut til Sandakan. Vi deler en taxa med et australsk par og så tror jeg vi trænger til et bad efter tre dage "out in nowhere" Vores finske "hutmades" siger at Sherathon kun koster 56 €, så det tager vi nok.

Borneo dag 06

Dag 6 Uncle Tan.
Vi vågnede på Unkels Tans B&B som de eneste, men snart dukkede der 6 andre op som skulle med på Wildlife oplevelser ude i junglen.
Men først skulle vi lige hilse på orangutangerne i den nærliggende reservat. Også her i Malaysia oplever man en stærkt diskriminerende billetpolitik. Udenlandske betaler 10 gange så meget for entréen som de lokale. Nå men orangutangerne var heldigvis hjemme. Det hjælper at lokke med noget mad, så de kommer ned fra træerne (helt bogstaveligt) På vej hen til babyafdelingen/skolen kom en hun spankulerede på gelænderet og gik lige forbi os uden at hilse. Det er indtil videre det tætteste vi har været på dem ;-)
Efter frokost kørte vi 1,5 time ud til floden og sejlede yderligere en time op ad den, før vi indtog Uncle Tan´s camp. Det er en lille lejr med plads til omkring 20-25 mennesker. Vi blev belært om at intet måtte ligge frit fremme, kufferten skulle lukkes og låses, moskito nettet holdes lukket og sko skulle med ind i shelteret, ellers ville aberne rasere og stjæle alt. På vejen op af floden så vi nok 10 forskellige grupper af aber, der varierede meget i størrelse. Highlightet var nok en ensom han orangutang som hilste os velkommen som den første
Efter aftensmaden var der så nightsafari. Vi sejlede igen op af floden. Denne gang langsomt for at komme tæt på dyrene. Flagermus med vingefang på over en meter var de første vi mødte. Fantastiske flyvere i natten. Turens højdepunkt var en kingfisher der sad og sov på en gren en meter over vandet. Vi kom helt tæt på og jeg fik nogle gode billeder af den lille farvestrålende fugl.
I lejren blev der spillet yatzy, inden turen gik ind under myggenettet. Vi deler (desværre) shelter med et finsk par og ud over cikaderne (som er meget højlydte) startede en 200 hk turbo dieselmoter ovre fra den finske halvdel. Så det blev så som

Borneo dag 05

Dag 5 Kota Kinabalu - Uncle Tan.
Ikke noget særlig at berette for i dag. Tog en taxi til busstationer og fandt en bus, som kørte mod Sandakan. Vi stod af efter 6 timer og fandt Uncle Tan. Nu sidder vi i et "langhus" og smører os ind i repellant, for nu er vi på vej ud i junglen. Vi skal dog lige over i hovedbygningen og spise aftensmad og så sove, før det rigtigt går ud i junglen i morgen eftermiddag.

lørdag den 7. januar 2017

Borneo dag 04

Dag 04 Kota Kinabalu.

Efter at have sovet længe fik vi endelig taget os sammen til at forlade værelset og få noget morgenmad. Fin breakfast hos white coffee. Tog vi af dovenskab, en taxi "up hill" til en oberservationspost, hvor vi kunne se ud over byen og bugten. Hvis ikke det lige var nogle store banker, der har bygget deres store glasmausolæer så de spærrer for den fine udsigt. Traskede over til en bydel, hvor vi ikke har været og så bla. Jesselton point, en handelsstation fra dengang englænderne var her. Vi endte igen på Borneo Backpackers, hvor vi indtog lidt væske. De har en fornuftig størrelse øl og en meget fornuftig måde at servere den på. 66 cl og den bliver serveret i en spand fyldt med is ;-) I morgen skal vi tidligt op og på eventyr i junglen med Uncle Tan. Bussen kører kl 10 fra Inanam busterminal, så vi forlader hotellet ved 8.30 tiden. Vi har nu brugt 4 dage i KK og det er mere end rigeligt. Byen er som alle andre storbyer; masser af trafik og mange banker ;-( så det bliver dejligt at komme lidt ud på landet.

fredag den 6. januar 2017

Borneo dag 03

Dag 03 Kota Kinabalu.

I dag fik de omkringliggende øer besøg fra det kolde nord. Vi startede med at mødes med vores tandløse tursælger og han fik os godt plantet i en speedbåd med en 150 hk Yamaha. Efter 10 min gik vi i land på den første ø ud af tre. Fin fin sandstrand og en millionmilliard kinesere. De er næsten på omgangshøjde med russere, hvad angår larm og støj. De er også meget narcisistiske anlagt; har aldrig set SÅ mange selfiestænger brugt SÅ flittigt. Og så kører de stilen; bling er godt. Meget bling er super godt. Det samme gælder størrelsen på deres mobilos >6" og opefter.
På Ø nr. To var stranden større og der var flere resorts med dejlige bungalows. Efter udseendet og beliggenheden ville en dansk ejendomsmægler nok sige at de ligger i den dyre ende. Den sidste ø var ubeboet og lignede en losseplads med i land drevet plastic og ditto flasker. Vi kravlede i skyggen, for solen havde allerede gjort sit til at vi nu har samme farve som rejerne i fiskehandlerens vindue.
I morgen skal vi lægge en plan for, hvordan vi kommer ud til Uncle Tan, med bussen og, hvorfra denne kører.
PS: Det døjer lidt med at få billeder fra telefonen over på Ipaden, Så I må væbne Jer med tålmod.

torsdag den 5. januar 2017

Borneo dag 02

Dag 02 Kota Kinabalu
Vi vågnede sent pga jetlag. Tog en tur på cafe for at få morgenmad/frokost. Fik lækkert toastbrød med omelet. Hanne fik toastbrød med frugt.
Vi slentrede ned gennem downtown, der ikke er så stor. Så forskellige markeder og måtte søge ly for regnen. Det regner meget her. Ikke de store mængder men pæne mængder ind i mellem. (Gæt hvem der ikke har taget regntøj med?)
Vi søgte efter en billet til damptoget, der kører lørdag og onsdag. Fandt hotellet der sælger billetter, og fik bestilt en tur til den 18., hvor vi er tilbage efter Uncle Tan og Mari Mari.
I aften står den nok på dinner i Little Italy.

onsdag den 4. januar 2017

Borneo dag 01

Dag 01 København - London - Hong Kong - Kota Kinabalu.

Vi kom lidt sent ud af CBH, men luftskipperen gav den gas, så vi var rettidig i London.
Resten af turen forløb uden problemer.
I Hong Kong ville de ikke ændre på vores hjemrejse, således at vi fik 2 hele dage i byen, i stedet for 10 timer.
Vi fandt vores hotel uden problemer og sidder nu helt smadret på kammeret og er på vej i kassen.
Vi vil forsøge at få en tur over til Tunku Abdul Rahman Nationalpark i morgen
Mere følger i morgen ;-9